Kunskapsbank

Här har vi samlat svar på vanliga frågor 

Tandvårdsstödet

Alla vuxna som är bosatta i Sverige har rätt till statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 24 år.

Tandvårdsstödet har tre delar:

Allmänt tandvårdsbidrag
Varje år, den första juli utgår ett allmänt tandvårdsbidrag beroende på ålder. Bidraget kan sparas i upp till två år och bidraget dras automatiskt av när du betalar din behandling. Bidraget är 600 kronor per år om du är 24-29 år, eller 65 år och äldre. Är du mellan 30 och 64 år får du 300 kronor per år. Läs mer här.
Särskilt tandvårdsbidrag
Det särskilda tandvårdsbidraget riktar sig till personer som har sjukdomar eller funktionsnedsättningar som ökar risken för försämrad tandhälsa. Förebyggande tandvård kan hjälpa dessa att behålla en god tandhälsa. Tandläkaren eller tandhygienisten bedömer om patienten har rätt till bidraget, som uppgår till 600 kronor per år. Läs mer här.
Högkostnadsskydd
Vid större behandlingar som överskrider 3,000 kronor under en tolvmånadersperiod träder högkostnadsskyddet in. Då betalar du som patient 50 procent av kostnaderna på ersättningsgrundande priserna (också kallad referenspriserna) upp till 15,000 kronor och därefter endast 15 procent av kostnaden. Denna avräkning sker automatiskt och är inget du behöver hålla ordning på. Läs mer här. 

Barn och tänder

Barns tänder börjar utvecklas redan under graviditeten. När första tanden dyker upp är mycket individuellt, men de flesta barn har fått sina första tänder innan de fyller ett år. Framtänderna i underkäken kommer oftast först, följt av framtänderna i överkäken. I treårsålderna har de flesta barn fått alla sina 20 mjölktänder. De första tänderna växer ibland snett, men det är inget att oroa sig för, utan rättar till sig när det kommer fler tänder. 

Emaljen på mjölktänderna är mjuka och därför är det viktigt att börja borsta tänderna direkt när de kommer. Använd en mjuk tandborste med flourtandkräm och borsta lätt. Tvinga aldrig barnet utan gör det hellre till en mysig stund på morgonen och på kvällen. Ju tidigare tandborstningen blir en god vana, desto bättre.

Mjölktänderna ska bytas ut mot permanenta tänder så småningom, men det är onödigt att få hål i dem. Låt därför tänderna vila mellan målen, drick vatten istället för läsk och håll er till godis en dag i veckan.

Medan barnet växer förändras även bettet. Om barnet till exempel suger på napp eller tumme kan det synas på bettet, vilket går över av sig självt när barnet slutar med nappen. Ibland växer den permanenta tanden ut innan mjölktanden lossnat och det brukar också ordna sig av sig självt.

Kontakta oss om du funderar över sneda tänder, tänder som inte ser ut att få plats, eller om barnet får ont i tänderna. 

Läs mer om barnets tänder här

Ytterligare tips för dig som har barn! – En tandhälsa för livet

Att börja med rätt tandvård för ditt barn är en investering för livet. En tidig medvetenhet om vikten av att sköta om sina tänder samt rätt val av tandläkare skapar en trygg grund för ditt barns tandhälsa. 

  • Borsta barnets tänder morgon och kväll. Gör borstningen lite extra rolig genom t ex lekar och ramsor. 
  • För att slippa hål i tänderna räcker det inte att hålla rent. Det är viktigt att barnet får bra kostvanor, d v s inte småäter. Emaljen klarar inte att man äter/stoppar något i munnen mer än fem gånger per dag. Det är nödvändigt att tänderna får vila mellan kostintagen. Sådan föda som stannar kvar extra länge i munnen t ex kex, som fastnar i kindtänderna är extra farligt. 
  • Låt barnet dricka vatten eller mjölk. Att ge barn saft eller nyponsoppa i nappflaska ger barnet en ovanligt lång ’syraattack’ på tänderna och har givit många barn problem. Vid festliga tillfällen då ni dricker söta drycker, låt dem dricka detta i mugg istället. 
  • Välling är bra kost, men låt inte barnet somna med välling i sängen till natten? Om det inte fungerar på något annat sätt, så försök avsluta med vatten ur nappflaska. 
  • Låt barnet få en rejäl godispåse på lördagarna. Man når ingen vart med att förbjuda det – då blir barnet oftast hysteriskt förtjust i godis när det väl får tag i det på egen hand. Har man en bestämd godisdag så slipper man allt tjat. Låt gärna barnet ha en låda att spara godis i som det får under veckan av ’snälla’ bekanta.

Valfri och kostnadsfri tandvård

Visste du att du har full valfrihet att välja till vilken tandläkare du vill att ditt barn ska gå. Oavsett vilken tandläkare du och ditt barn väljer så är tandvården helt kostnadsfri till och med det år barnet fyller 24 år. (Det finns dock viss estetisk tandvård som inte är kostnadsfri.)

Ge ditt barn förmånen att ha en regelbunden tandläkarkontakt. Då följs barnets tandutveckling upp under hela uppväxten

Kontakta oss gärna vid funderingar.

Tandsten

Bakterier som blandas med salivens kalksalter lägger sig på dina tänder som en mjuk bakteriebeläggning (plack) som hårdnar på bara något dygn om den inte borstas bort.

Det finns två sorters tandsten. Supragingival tandsten bildas vanligen på insidan av framtänderna i underkäken. Du kan se den som en grynig och vit beläggning, som blir mörkare och hårdare om den inte borstas bort. Den andra varianten heter subgingival tandsten och är en hård, mörk beläggning som bildas i tandköttsfickorna.

En god munhygien är det enkla receptet mot tandsten, men ibland behöver du hjälp av en tandläkare eller tandhygienist för att ta bort beläggningarna. Om du låter det gå för långt kan det annars leda till tandköttsinflammation och tandlossning.

Karies, eller hål i tänderna

Det finns alltid bakterier naturligt i din mun. När du äter eller dricker bildar bakterierna syror, och om de får hållas, luckrar de gradvis upp tändernas emalj. Genom att undvika att äta sötsaker och hålla sig till måltiderna, samt sköter dina tänder med noggrann tandborstning och tandtråd håller du problemen borta.

Om du har ilningar i tänderna eller om det gör ont när du tuggar, kan det vara tecken på karies, eller hål i tanden. Då kan det vara god idé att konsultera din tandläkare. Behöver man laga är det ett enkelt ingrepp som inte ska göra ont och om du vill ha bedövning är det alltid möjligt.

Låt oss titta på dina tänder regelbundet, så undviker vi tillsammans kariesangrepp.

Vill du veta mer om karies? Klicka här

Tandlossning

Tandlossning räknas som en sjukdom och börjar med att bakterier samlas i tandköttet. Inflammationen gör att fickan mellan tand och tandkött blir djupare och djupare och om man inte behandlar det i tid kan det orsaka att fästet mellan tanden och käkbenet försvagas och det uppstår så kallad fästeförlust. Detta är en väldigt långsam gående process och tar oftast många år. Det bästa sättet att undvika tandlossning är att regelbundet rengöra tänderna ordentligt med tandborstning och tandtråd, samt att undvika tobakprodukter.

Det är svårt att själv veta om man har drabbats av tandlossning, så regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist är viktigt. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto enklare blir behandlingen. Genom att ta bort bakteriebeläggningarna och tandköttsfickorna kan tandläkaren förebygga en ny infektion.

Vill du veta mer om tandlossning? Klicka här

Implantat

Om du saknar en eller flera tänder på grund av en olycka eller sjukdom kan tandimplantat vara ett effektivt sätt att återfå ditt utseende. Fördelen jämfört med en tandbro är att angränsande tänder bevaras. Implantat kan göras när käken vuxit färdigt och det krävs en god munhygien för att resultatet ska bli bra. Tandimplantat är stabila och håller oftast hela livet ut. De ser ut som vanliga tänder och påverkar inte ditt dagliga liv.

Vi utför implantatkirurgi på vår mottagning. Vid komplicerade/krävande fall ser vi till att Du tas om hand av en duktig kirurg inom nära håll. En vanlig behandling tar mellan tre och sex månader, beroende på din munhälsa och vilka tänder som ska ersättas. Första fasen är att operera in implantatet, som sedan läker fast i käkbenet. Sedan tillkopplas tandkronan på implantatskruven med goda funktionella och estetiska egenskaper som motsvarar den ursprungliga tanden.

Visdomstand

Visdomständer är de tänder som sitter längst bak i käken. De kommer vanligtvis fram när man är 18-25 år. Det händer ofta att det blir trångt och att visdomstanden kan skada andra tänder och munnen när de kommer fram. Det kan också vara svårt att hålla visdomständerna rena då de ligger långt bak i munnen och är täckta av slemhinnor vilket i sin tur kan leda till att det blir hål i tanden så småningom pga bakterieansamling.

Symtom

Exempel på besvär som visdomständer kan orsaka är:
  • ont
  • svårt att gapa
  • feber
  • svullnad i kind eller tandköttet
Behandling I de flesta fall så räcker det med att spola ur tandköttsfickan som omsluter visdomstanden med koksalt, fritt från mat och bakterier som packats in i fickan. Man kan också behöva stå på antibakteriellt munsköljmedel under en period för besvärsfrihet. I de fall tandutdragning anses som nödvändig kan visdomstanden antingen extraheras (Dras ut) med tång eller opereras ut. I de flesta fall sker behandling hos oss även om det kan innebära lite större kirurgiskt ingrepp. Dock kan vissa mer komplicerade fall behöva remitteras till en käkkirurg på sjukhuset. Vi på Dentema undersöker dig alltid noga och avgör vilken metod som lämpar sig bäst. Ingreppet Behandlingen börjar alltid med noga lokal bedövning. Är oron stor finns det möjlighet till sedering (lugnande). Beslut om detta tas alltid tillsammans med dig innan det aktuella besöket. Ingreppet fortsätter sedan med att lossa på de ”trådar” som binder tanden och käkbenet. Tanden vickas sedan upp försiktigt och plockas upp med en tandutdragningstång. I de fall tanden är flerrotig kan separation av rötterna vara nödvändig, vilket sker med borren och rötterna plockas upp en i taget. Om tanden ligger under tandköttet eller lutar mycket fram- eller bakåt görs ofta ett snitt i tandköttet (operativt ingrepp) och ben som omsluter tanden avverkas för att blottlägga tanden som sedan extraheras likt tidigare beskrivning. När bedövningen släpper kan man få ont och det kan blöda lite ett tag efteråt. Har man blivit sydd i tandköttet bokas ofta ett återbesök för att ta bort stygnen och kontrollera läkning. Efter att man tagit bort en visdomstand kan man känna sig lätt febrig och trött, vilket är en normal kropssreaktion och ingenting att oroa sig för. Det är också vanligt att antibakteriellt munsköljmedel sätts in för att främja god läkningsprocess. Kontakta oss på Dentema Om man har ont och är svullen långt bak i munnen eller i käken kan du vända dig till oss för en undersökning. Om kinden svullnar, du får svårt att gapa eller får feber eller om svullnaden sprider sig neråt till halsen ska du alltid söka vård.

1177 vårdguiden

På 1177 Vårdguiden kan du finna mycket matnyttig information om bland annat munhälsan.

Vill du få ett vackert leende med vitare tänder? Självklart är svaret för de flesta.
Vi har alla olika grundfärg på våra tänder. Vissa kan ha vitare medan andra mindre vita, bruna, eller gula. Grundregeln är en god munhygien med friska förhållanden i munnen. Ibland kan man ändå önska sig vitare tänder som utstrålar renhet.
Då kan vi med rätt genomförd tandblekning ge tänderna ett vitare och vackrare utseende.

Prata med oss så bokar vi tid för undersökning först för att försäkra oss om att dina tänder och din munhälsa kvalificerar för tandblekning.​

Är du inte nöjd med dina tänders utseende så kan vi erbjuda flertal olika behandlingsmetoder för att ändra färg och form på dina tänder t.ex. genom tunna sk skalfasader i porslin som är en minimalinvasiv behandlingsmetod, vilket innebär att vi behöver inte avverka mer än max 0,5mm av tändernas utsida för att sen klistra på dessa tunna skalfasader som brukar upplevas väldigt vackra och levande. Ibland kan vi även behöva kombinera denna behandlingsmetod med tandreglering. Med hjälp av osynliga skenor i syfte att flytta tänderna till rakare positioner. Vår klinik är certifierad Invisalign klinik. Kontakta oss gärna för mer info.
Rotfyllning har nog de flesta av oss hört talas om. Ofta har denna behandlingsmetod förknippats med smärtsam upplevelse vilket inte stämmer i de allra flesta fall. Vid behov av en rotfyllning har tanden ofta fått omfattande skada pga. t.ex. karies, trauma, spricka etc. och pulpan som är tandens nerv dött, delvis eller helt och inflammationen i tanden som innebär ökat vävnadstryck gett upphov till svullnad, värk. Mycket viktigt att kontakta tandläkaren för snabb hjälp för att förhindra infektionen från att spridas. När akuta fasen behandlats i syfte att lindra smärtan, spridning av infektionen bokas ny tid och under lokalbedövning rensas och rotfylls tandens nervkanaler. Ofta behövs även utföras en krona på tanden efter genomgången rotfyllning i syfte att hindra spricka och öka tandens överlevnad.

Har du problem med en tand?

Om du har ont i en visdomstand, har problem med karies eller bara är i behov utav en undersökning så är du varmt välkommen in till oss på Dentema.